Logo_inspectie_jeugdzorg

In maart 2015 deed de Inspectie Jeugdzorg onderzoek bij de behandel- en fasegroepen Moria 1 en 2 en De Lansingh van Stek Jeugdhulp. Onderzocht werd of de organisatie zorg draagt voor verantwoorde hulp aan kinderen. De inspectie oordeelt dat de kwaliteit van de jeugdhulp bij deze groepen van Stek matig is. Dat meldt de Inspectie Jeugdzorg.

Stek Jeugdhulp biedt residentiële zorg aan kinderen die (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen. Vaak spelen problemen bij de ouders/opvoeders een rol, al dan niet in combinatie met emotionele- en gedragsproblemen van de kinderen zelf. De residentiële zorg van Stek bestaat uit een aantal gezinshuizen, behandelgroepen en fasegroepen. Daarnaast kent Stek een aantal kamertrainingscentra als laatste stap naar zelfstandigheid.

Stek heeft in 2014 hard gewerkt om het bestaande aanbod tijdens de transitie zoveel mogelijk in stand te houden en de jeugdhulpexpertise van Stek een plaats te geven in de sociale wijkteams. Sinds de transitie is het aanbod voor crisisopvang in de regio verminderd en wordt Stek geconfronteerd met meer verzoeken om crisisopvang.

Het onderzoek is uitgevoerd aan de hand van het toetsingskader Verantwoorde hulp voor jeugd, dat bestaat uit vijf thema’s: uitvoering hulpverlening, veiligheid, leefklimaat, cliëntenpositie en organisatie.

Stek scoort voldoendes op alle criteria van de thema’s ‘leefklimaat’ en ‘cliëntenpositie’. Het leefklimaat is passend bij de kinderen en de professionals gaan respectvol om met de kinderen.  Op het thema ‘organisatie’ heeft Stek vier van de vijf criteria voldoende en bij ‘uitvoering hulpverlening’ drie van de vier. De professionals bieden hulp van goede kwaliteit en betrekken kinderen en hun ouders bij de hulp. Niettemin is de inspectie van oordeel dat de kwaliteit van de behandel- en fasegroepen van Stek Jeugdhulp matig is, omdat vier van de in totaal achttien criteria onvoldoende zijn, waaronder twee op het thema ‘veiligheid’.

Zo heeft Stek onvoldoende gewaarborgd dat medewerkers passende hulp bieden, goed zicht houden op de veiligheid, veiligheidsrisico’s beperken en voldoende toegerust zijn voor crisisopvang. Bovendien constateert de inspectie dat de noodbedden bij Moria 1 en 2 niet geschikt zijn om voor langere tijd passende hulp te bieden aan kinderen in crisis.

De inspectie verwacht dat Stek binnen een maand de problemen rond het gebruik van de noodbedden op Moria 1 en 2 heeft opgelost en de inspectie daarover informeert. Verder verwacht de inspectie dat Stek binnen een half jaar voldoet aan de vier criteria die nu nog van onvoldoende kwaliteit zijn.

© Nationale Zorggids