Normal_meisje_jong_kind_misbruik_pesten46

Verschillende jeugdzorginstellingen verkeren in financieel zwaar weer, zo stelt Rob Leensen van accountantskantoor Ernst & Young (EY). Een aantal instellingen die jeugdzorg bieden kunnen niet meer voldoen aan de financiële eisen van banken. De financiële problemen zouden voor sommigen zo groot zijn, dat er gezocht wordt naar een overnamepartij. Dit meldt de Volkskrant. 

De jeugdzorginstellingen raakten in financieel zwaar weer, aldus Leensen, door de decentralisatie van de jeugdzorg. Ook de bezuinigingen die met deze decentralisatie gepaard gingen, leidden ertoe dat jeugdzorginstellingen hun budget vaak met tientallen procenten gekort zagen. “Als die instellingen niet bijtijds het mes hebben gezet in hun vastgoedportefeuille en in hun personeelsbestand, zitten ze dit jaar met grote verliezen.” Welke jeugdzorginstellingen nu in de financiële problemen verkeren, wil Leensen niet kwijt. 
 
EY voert ieder jaar de Barometer Nederlandse Gezondheidszorg uit. De barometer van dit jaar keek niet alleen naar de jeugdzorgsector, ook werd er gekeken naar de financiële gegevens van ziekenhuizen, GGZ-instellingen, thuiszorginstellingen en instellingen voor beschermd wonen. In totaal werden de cijfers van 897 instellingen doorgelicht. Hieruit blijkt onder meer dat het rendement in 2014 hoog was. Gemiddeld was het rendement 2 procent. Dit is hoger dan in de jaren voor 2014. Instellingen voor beschermd wonen presteerden daarnaast het best. Het rendement liep echter wel terug van 7 procent in 2012 naar 4 procent in 2014. 
 
© Nationale Zorggids