Normal_jeugdzorg546

De inkoop van jeugdzorg in de regio Haaglanden gaat op de schop. Gemeenteraden willen meer zeggenschap en daarom gaan voor 2016 lokale plannen de basis vormen. Dat meldt Binnenlands Bestuur. 

Voor ambtenaren, directies, verantwoordelijke wethouders, aanbieders en gemeenteraden was het inkoopproces vorig jaar onbevredigend. Dit kwam door de dominantie van twee aspecten, namelijk de wettelijke verplichting tot zorgcontinuïteit en het ontbreken van harde gegevens. “De gemeenteraden hebben duidelijk aangegeven meer betrokken te willen worden om een afgewogen keuze te kunnen maken. Dan is open communicatie en laten zien waar je mee bezig bent, ook in de uitvoering, belangrijk”, zegt Saskia Bruines, D66-wethouder Jeugd van Leidschendam-Voorburg.

De regio Haaglanden gaat het daarom anders doen. Voor 2016 komt er geen Regionaal Uitvoeringsprogramma, maar lokale inkoopplannen. Op basis daarvan wordt de jeugdzorg wel weer gezamenlijk ingekocht. Iedere gemeente legt in haar plannen eigen accenten. Met de eisen van iedere gemeente op zak, gaat inkoopbureau H10 de boer op. Vorige maand zijn gesprekken over offertes gestart en die moeten tot december in contracten worden omgezet. 

© Nationale Zorggids