Normal_wetenschap_onderzoek_microscoop

Blootstelling aan de veelvoorkomende pesticide organofosforverbinding lijkt een schadelijk effect te hebben op de longfunctie van jonge kinderen. Dit blijkt uit een onderzoek van het wetenschappelijke tijdschrift Thorax, meldt NU.nl.

Voor het onderzoek werden meer dan tweehonderd Amerikaanse kinderen vanaf hun geboorte in de gaten gehouden. Testen vonden plaats vanaf hun vijfde levensmaand tot hun zevende jaar, waarbij ze in hun laatste jaar een longtest kregen. Daarbij kwamen ze tot de conclusie dat de longfunctie minder was bij kinderen met een verhoogde concentratie organofosforverbinding in hun urine. Veel van hen woonden op het platteland en werden daar waarschijnlijk blootgesteld aan de pesticiden.

In een eerder onderzoek is er gekeken naar de blootstelling van deze pesticide bij volwassenen. Dat onderzoek liet zien dat het bij volwassenen dezelfde werking heeft als bij kinderen. Blootstelling aan de pesticide kan bij kinderen en volwassenen zorgen voor hoofdpijn, overgeven en in sommige gevallen krijgen ze aanvallen. Wetenschappers onderzoeken nog de langetermijneffecten bij blootstelling in kleine hoeveelheden. 

©Nationale Zorggids