Kindergordel SmartKidBelt onveilig: Consumentenbond eist verkoopverbod

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de kindergordel SmartKidBelt niet veilig is en het systeem ernstige tekortkomingen heeft. De gordel die verkocht wordt via bol.com en Amazon moet daarom van de markt worden gehaald, bepleit de Consumentenbond in een bericht op haar site. 

De SmartKidBelt is in Polen goedgekeurd en kan daardoor ook via Nederlandse webshops verkocht worden. Het product maakt dat de autogordel passend wordt voor kindjes. Een autostoeltje of zittingverhoger zou hierdoor niet meer nodig zijn. Botst de auto met kind in de SmartKidBelt dan houdt deze het schouderdeel van de gordel niet laag, waardoor het in de nek snijdt. Het heupdeel doet ook niet wat het moet doen en kan bij een botsing een gevaar vormen voor de ingewanden.

Kinderzitje blijft veiligste optie

Volgens de Consumentenbond is de autogordel niet veilig en helemaal niet veiliger dan een kinderzitje dat gebruikmaakt van gewone autogordels. Bovendien mogen kinderen die kleiner zijn dan 1.35 meter helemaal niet in de auto zitten zonder zitje.

Enkel goedgekeurd in Polen

Directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond begrijpt niet dat autogordel is goedgekeurd in Polen. “Keuringsinstanties in andere Europese landen hadden deze goedkeuring nooit gegeven. Het probleem is dat fabrikanten zelf een keuringsinstantie mogen uitzoeken en dus kunnen kiezen voor één die de regels flexibel interpreteert. Eenmaal goedgekeurd mag een product dan overal in Europa verkocht worden.”

De Consumentenbond raadt het verzorgers van kinderen af om de SmartKidBelt te gebruiken en wil ouders zelfs vragen om de gordel terug te brengen naar de winkel. Ook zijn voldoen producten uit Azië niet aan de in Nederland geldende veiligheidseisen en het gebruik van deze producten worden dus ook afgeraden.

Door: Nationale Zorggids