Veel traphekjes nog steeds niet veilig genoeg; diepe onvoldoende voor zeven

De Consumentenbond raadt het gebruik van zeven traphekjes af. Zij scoren een diepe onvoldoende als het gaat om voldoen aan de veiligheidsnormen. Zo waren ze niet bestand tegen de botstest of tegen duwen of trekken. Bij sommige taphekjes kunnen kinderen onderdelen gebruiken om eroverheen te klimmen of is de opening onder het hekje te groot, waardoor de kleintjes er onderdoor kunnen kruipen. Alle gebreken zijn bij de fabrikanten en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gemeld. Dit meldt de Consumentenbond.  

De Consumentenbond test jaarlijks een nieuwe lichting traphekjes en heeft ook dit jaar weer onveilige exemplaren ontdekt. Inmiddels is er een lijst van 121 geteste traphekjes, waarvan 45 worden afgeraden. 22 daarvan zijn nog steeds in winkels te vinden. Onacceptabel, zegt directeur Sandra Molenaar.

Vooraf controleren

Zij raadt consumenten dus ook aan om de website van de Consumentenbond te controleren voordat ze een traphekje kopen. Dit om te voorkomen dat ze straks thuiskomen met eentje die gevaarlijk kan zijn. Ook mensen die al een traphekje boven- en onderaan de trap hebben, kunnen daar controleren of ze een veilig exemplaar in huis hebben gehaald.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky