Teddy Bear Hospital: geneeskundestudenten en kleuters maken knuffel beter

Het Nijmeegse ziekenhuis CWZ ontving maandag vijftig kleuters en hun favoriete knuffel. Als Teddy Bear Hospital liet het CWZ de kinderen op speelse manier kennismaken met het ziekenhuis. Op die manier leren ze dat ze niet hoeven te vrezen voor ‘witte jassen’ en ziek zijn. Artsen in opleiding kregen maandag de kans om ervaring op te doen in de omgang met jonge kinderen. Zij hebben soms een moeilijk te begrijpen fantasiewereld. Dit meldt Omroep Gelderland.

Elk jaar dopen verschillende ziekenhuizen zich om tot Teddy Bear Hospital. Voor studenten geneeskunde is dit een manier om hun communicatieve vaardigheden te trainen en met kinderen te leren omgaan. Daarom lag de nadruk in het CWZ dit jaar ook op het begrijpen van kinderen.

Samen diagnose stellen

Maandag heette het CWZ dus Teddy Bear Hospital en ontving het vijftig kleuters. Zij werden gekoppeld aan geneeskundestudenten die de rol van berendokter op zich namen. In een vraaggsprek stelden kind en arts samen een diagnose, waarna ze naar de juiste afdeling gingen, zoals de knuffel-ok, gipskamer of knuffelapotheek.

Originele klachten

De knuffels bleken allerlei originele klachten te hebben. Zo had een olifant pijn aan zijn slurf, moest een konijn gips om zijn keel vanwege keelpijn en moesten vlinders in de buik van een knuffelbeer operatief verwijderd worden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky