VGZ en CZ positief over transformatieplan CWZ ‘Een ziekenhuis zonder muren’

Zorgverzekeraars VGZ en CZ hebben via een snelle toets positief geoordeeld over het transformatieplan ‘Een ziekenhuis zonder muren’ van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen. Het ziekenhuis heeft het plan opgevat om de zorg voor alle Nijmegenaars anders in te richten en zo toekomstbestendig te maken. Dit meldt VGZ. 

CZ, VGZ en het CWZ werken al jaren samen aan het betaalbaar en toegankelijk houden van de ziekenhuiszorg in Nijmegen en omgeving. Zo zit het ziekenhuis ook in de Zinnige Zorg Alliantie van VGZ. Met het transformatieplan wil het CWZ de groeiende zorgvraag in combinatie met de personeelstekorten aanpakken. Doel is om de kwaliteit van leven van patiënten altijd centraal te stellen. Maar om dat te kunnen doen is het nodig om de zorg én samenleving anders in te richten. In het transformatieplan staan 40 innovatieve projecten die passende zorg, efficiënte zorg en kwaliteit van leven mogelijk maken.

Zinnige zorg op de juiste plek

Volgens bestuursvoorzitter Ankie van Rossum van het CWZ is het nodig dat huisartsen en patiënten erop kunnen vertrouwen dat zij het regioziekenhuis goede medisch-specialistische zorg biedt. “Om aan die verwachting te kunnen voldoen moeten we de samenwerking in de keten intensiveren, met zowel zorgaanbieders als de collega’s uit het sociaal domein. Met dit transformatieplan geven we hier een forse impuls aan.”

Strategische alliantiemanager Marcel Meijer van VGZ vindt het transformatieplan sterk omdat er volop aandacht is voor zinnige zorg op de juiste plek, of dat nu in het ziekenhuis is of erbuiten. Ook zijn er plannen voor hybride zorg: digitaal en thuis als dat kan; fysiek en op locatie als dat nodig is. In 2024 komen er als het goed is 12 tot 15 hybride zorgpaden voor ongeveer 20.000 patiënten in de regio Nijmegen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky