Ouders weten niet wat mondhygiënist voor kindergebit kan betekenen

Het imago van de mondhygiënist in Nederland is positief, maar uit onderzoek in opdracht van NVM-mondhygiënisten blijkt dat er onder ouders nog veel winst te behalen valt. Zo weet een krappe meerderheid van de ouders dat de mondzorgprofessional helpt om de mond van hun kind gezond te houden en weet ruim een vijfde dat mondhygiënisten mondverzorging bij baby’s kunnen helpen aanleren. Volgens het onderzoek is er gebrek aan kennis, maar komt onwetendheid ook voort uit angst. Dit meldt de NVM.

Dat mondhygiënisten gebitten professioneel kunnen reinigen en vakkundige poetsinstructies kunnen geven, lijkt algemeen bekend. Maar dat de professional er ook is voor baby’s en jonge kinderen weten ouders vaak niet. Kinderen die vanaf hun eerste tandje een bezoek aan de mondzorgspecialist brengen, hebben later minder gaatjes of andere complicaties in de mond.

Reguliere mondzorg voor kinderen in basispakket 

Ouders weten volgens het onderzoek vaak niet wat de meerwaarde van preventieve mondzorg is, maar ook spelen angst, geld en algemene onbekendheid met mondzorg hierin een rol. 39 procent van de ouders weet bijvoorbeeld niet dat reguliere mondzorg – en dus ook de mondhygiënist – voor kinderen in het basispakket zit en dus gratis is.

Centra voor Jeugd en Gezin

NVM-mondhygiënisten pleit voor de inzet van de beroepsgroep in CJG’s. “Hiervoor is niet alleen politieke wil nodig om deze toezegging aan de tweede Kamer te verzilveren, maar ook is een duurzame financiering van de preventieve mondzorg in de komende jaren cruciaal om een doorbraak te realiseren in het gedrag van ouders en kinderen om problemen in de mond op latere leeftijd te voorkomen”, aldus de vereniging.

Week van de Mondhygiënist

Deze week is het de Week van de Mondhygiënist, waarin een campagne online komt gericht op ouders met kinderen tot 12 jaar. Ook is een online game ontwikkeld voor kinderen die het belang van preventieve mondzorg benadrukt.