Normal_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

Kraamzorgorganisaties kunnen met zorgverzekeraars afspreken om, waar dat nodig is, de tarieven met maximaal 10% te verhogen. Hiermee krijgen kraamzorginstellingen en zorgverzekeraars meer ruimte om bijvoorbeeld in achterstandswijken een hoger tarief te rekenen voor kraamzorg. Dat meldt de NZa.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelde met ingang van januari 2013 nieuwe tarieven vast voor kraamzorg naar aanleiding van een kostenonderzoek. Verschillende partijen, waaronder de brancheorganisaties Actiz, BTN en SPOT tekenden hiertegen bezwaar aan. In een hoorzitting deden zij een beroep op de NZa om het besluit te herzien en noodzakelijke ruimte in het tarief in te bouwen om goede kraamzorg in Nederland mogelijk te houden, met name in achterstandswijken.

De NZa geeft gehoor aan de bezwaren en past het tarief aan naar een zogenaamd max-max tarief,  dat flexibeler is dan een toeslag voor achterstandwijken. Dit heeft als voordeel dat zorgverzekeraars en kraamzorgaanbieders ook voor andere uitzonderingsgevallen in de toekomst een oplossing kunnen vinden.

© Nationale Zorggids