Vader die terecht staat voor mishandeling baby Googelde ‘ik haat baby’s’

Deze week stond een vader uit Deventer tegenover de rechter omdat hij zijn acht weken oude zoontje zou hebben mishandeld. Door hem door elkaar te hebben geschud, zou hij hersenletsel en zuurstoftekort hebben opgelopen. Weken eerder constateerde het consultatiebureau al blauwe plekken en een beenbreuk bij de baby. De ex-partner, ex-schoonmoeder, ex-zwager én kraamverzorgende hebben allen verontrustende dingen over de man gezegd. Dit meldt RTV Oost. 

Volgens de man is er helemaal geen sprake van mishandeling, maar verslikte zijn baby zich in de nachtvoeding en raakte hij daardoor bewusteloos. Vader zou in paniek zijn geraakt en het kindje onder de oksels hebben gegrepen en door elkaar hebben geschud, waarbij het hoofde voorover hing. Nadat hij zijn vriendin wakker maakte, nam zij haar baby over en belde hij 112. Hij belandt in het ziekenhuis en mag na anderhalve week naar huis. Moeder besluit echter niet meer terug te gaan naar het huis met haar partner, maar naar haar moeder.

Vader wilde baby 'de luiken dichtslaan'

Zij stelt nu dat de verdachte moeite had met huilbaby’s en dat hij had geroepen dat zijn zoontje naar de kelder moest, hij moest opflikkeren en dat hij hem ‘de luiken zou dichtslaan’. Ook wenste hij zijn eigen vlees en bloed een terminale ziekte toe. Zijn ex-schoonmoeder en -zwager bevestigen de moeilijkheden die hij ervaarde met baby’s. Ook de kraamverzorgende heeft tegen hem getuigd: tijdens de kraamweek zou hij hebben gezegd de baby over de schutting te slingeren als hij zou huilen. Uit zijn zoekresultaten op zijn telefoon blijkt dat hij voor de nacht van de mishandeling heeft gezocht op ‘ik haat baby’s’.

Hersenletsel

Uiteindelijk blijkt de baby bloedingen langs de hersenen te hebben, waar het ziekenhuis een melding van doet bij Veilig Thuis. Ook komt er bij de politie een aangifte tegen de man binnen. Een arts meldde tijdens de zitting dat het letsel zeer waarschijnlijk is ontstaan door geweld. Andere kinderen met soortgelijk letsel houden hier later in hun leven last van. Gelukkig herstelde dit jongetje relatief snel, waardoor het lijkt alsof de schade beperkt blijft. Ook vindt de specialist het niet aannemelijk dat de baby bewusteloos raakte door melk.

Medische stukken

Tijdens de zitting merkte de rechter op dat arts meer medische stukken in zijn bezit heeft, dan bij de rechtbank, het OM en de verdachte bekend zijn. Belangrijke stukken die nodig zijn voor een volwaardig oordeel. In de tussentijd besloot het OM al de ten laste legging te wijzigingen naar poging tot doodslag. Maar door het ontbreken van essentiële medische informatie, heeft de rechter de zaak stilgelegd. Deze wordt op een ander moment weer hervat.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky