Normal_slapen_vrouw

Het duurt 4 maanden voordat moeders na een bevalling weer in een normaal ritme zitten. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Technology in Queensland. De moeders hadden na 18 weken pas een vast slaapritme ontwikkeld, maar waren nog steeds oververmoeid. Dit meldt de Telegraaf. 

De onderzoekers onderzochten de gesteldheid van 33 nieuwbakken moeders. Zij keken daarbij onder meer naar het slaappatroon. “Wij waren verbaasd over de mate van vermoeidheid van moeders in week 18, " aldus hoofdonderzoeker Ashleigh Filtness. "Slaaptekort heeft een enorm effect op het dagelijkse functioneren. Slapeloosheid is een aangetoonde risicofactor voor mensen die kritisch of gevaarlijk werk hebben."
 
Volgens de onderzoekster zouden er direct maatregelen getroffen worden als een gezond persoon slaapklachten meldt zoals zwangere vrouwen die ervaren. Het Nederlandse zwangerschapsverlof duurt minstens 16 weken. Vier tot zes weken van dit verlof kunnen opgenomen worden voordat de bevalling plaats heeft gevonden. Na de bevalling is er nog 10 weken verlof op te nemen voordat de moeder weer aan het werk moet. 
 
© Nationale Zorggids