Normal_scheikunde_laboratorium__compfight_
Het korte-keten vetzuur butyraat, geproduceerd door bepaalde darmbacteriën, speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van eczeem op jonge leeftijd. Dit vetzuur draagt bij aan het goed functioneren van de dikke darm.
Dat is een van de conclusies uit Nederlands onderzoek van de Universiteit Leiden, St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein en Winclove Probiotics. Dit meldt Nu.nl.
Uit eerder onderzoek was al gebleken dat een probiotisch mengsel in bepaalde mate bescherming kan bieden tegen de ontwikkeling van eczeem in de eerste drie maanden van het leven van kinderen met hoog risico. Het effect van deze bescherming was werkzaam tot het tweede levensjaar.
 
Door middel van vervolgonderzoek wilden onderzoekers de onderliggende biologische mechanismen hiervan verklaren. Uit de ontlasting van drie maanden oude baby's bleek dat gezonde kinderen een hogere concentratie butyraat uitscheidden dan kinderen die later eczeem ontwikkelden. Hieruit concludeerden de onderzoekers dat het ondergemiddeld vóórkomen van korte-keten vetzuren kan aantonen dat de kinderen eczeem zullen ontwikkelen. 
 
Het eczeem ontwikkelde zich vaak pas na het eerste levensjaar, terwijl de verschillen in niveaus van korte-keten vetzuren met drie maanden al aanwezig waren. Deze resultaten benadrukken de mogelijke rol van metabolieten (stofwisselingsproducten) van bacteriën bij de ontwikkeling van het afweersysteem, zelfs vóór de zichtbare uiting van een allergie. De bevindingen zijn in lijn met andere studies naar de mogelijke rol van butyraat en andere korte-keten vetzuren bij het ontstaan van eczeem.
 
© Nationale Zorggids