VeiligheidNL: ‘Babyproducten huren is veiliger dan tweedehands kopen’

Veel aanstaande ouders kopen tweedehands babyspullen als kinderwagens, wiegen en autostoeltjes. Volgens Mieke Cotterink van VeiligheidNL zeker een optie om te overwegen. Maar als het gaat om veiligheid van de baby is het beter om deze spullen te huren. Dit meldt VeiligheidNL. 

Onnodige risico’s of gevaren moeten altijd worden uitgesloten. Nieuwe producten moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen. Gedurende het gebruik kan slijtage ontstaan of kunnen onderdelen kapotgaan. Cotterink ziet daarom veel voordelen in het verhuurconcept van babyspullen: na elke verhuurperiode vindt namelijk inspectie en onderhoud plaats.

Autostoeltje

Voor tweedehands producten gaat dit niet op. Kopers zijn daarmee dus afhankelijk van de eerlijkheid en zorgvuldigheid van de verkoper. Zo weet je dus nooit 100 procent zeker of een autostoeltje betrokken is geweest bij een botsing. Is dit het geval, dan is het uit veiligheidsoverwegingen beter om zo’n stoeltje niet te kopen. VeiligheidNL raadt het ouders aan om tweedehands babyspullen altijd goed te controleren op de staat en het functioneren.

Babyproducten die worden verhuurd hebben voor de organisatie zeker meer voordelen ten opzichte van tweedehands producen, aldus Cotterink.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky