Normal_pil_anticonceptie_voorbehoedsmiddel

Gisteren maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bekend dat het aantal abortussen in 2015 is gestegen. In dat jaar werden in Nederland 30.803 zwangerschapsafbrekingen uitgevoerd. Rutgers (kenniscentrum seksualiteit) en het Nederlands Genootschap van Abortusartsen willen dat de anticonceptiepil weer voor iedereen beschikbaar komt via het basispakket. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Vrouwen die ouder zijn dan 21 jaar krijgen de anticonceptiepil niet vergoed. En juist vrouwen tussen de 25 en 30 jaar oud lieten in 2015 de meeste abortussen uitvoeren. Het is voor het eerst dat deze groep vrouwen de grootste groep vormt bij zwangerschapsafbrekingen. Voorheen was dat de groep van 20- tot 25-jarigen. Waarom nu juist een oudere groep vrouwen vaker een abortus onderging, is onbekend.

“We weten nu nog te weinig over de oorzaken. Eén daarvan zou kunnen zijn dat anticonceptie voor sommigen te duur is. Het zou zeker helpen als anticonceptie weer standaard wordt vergoed”, zegt Ineke van der Vlugt van Rutgers. Ook Annet Jansen, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen, denkt dat de kosten een groot struikelblok zijn voor veel vrouwen. Een spiraaltje bijvoorbeeld is relatief duur. Vrouwen kiezen daardoor misschien vaker voor de anticonceptiepil, maar het gebruik daarvan is meer risicovol omdat vrouwen de pil kunnen vergeten.

De laatste tijd stoppen steeds meer vrouwen met het gebruik van de anticonceptiepil. Kenniscentrum Rutgers vermoedt dat de stijging van het aantal abortussen mede daarmee te maken heeft. Vrouwen stoppen massaal met de pil, omdat ze genoeg hebben van alle hormonen die ze in hun lijf stoppen.

Beide organisaties pleiten voor meer onderzoek naar de nieuwste abortuscijfers van het IGZ. De oorzaak van de toename dient achterhaald te worden, zodat de zorg daar iets aan kan doen.

Door: Redactie Nationale Zorggids