Normal_embryo_eicel_dna

De Gezondheidsraad pleitte vorige week voor een wetswijziging zodat het mogelijk wordt om menselijke embryo’s te wijzen. Door wijzigingen aan te brengen in het dna kunnen erfelijke ziekten bij het nageslacht voorkomen worden. Iets waar niet iedereen voorstander van is. Medisch ethicus Henk Jochemsen is namelijk van mening dat de geneeskunde er niet voor is om de ideale mens te maken. Dat meldt RTL Nieuws.

“Je kunt je afvragen of het wel aan de mens is om te sleutelen aan dna. Natuurlijk gaat het om het welzijn van mensen en patiënten, maar een embryo is het begin van menselijk leven. Om dat te gebruiken voor onderzoek  en voor experimenten is heel kwalijk”, aldus Jochemsen. Hij vreest bovendien voor de creatie van de ideale mens, wat de vrijheid van het geheel weghaalt.

Aan de andere kant staat voortplantingsbioloog Sjoerd Repping. Een toekomstige manier om aan het dna van embryo’s te sleutelen is kiembaanmodificatie. Daarbij wordt de ziekte die is gevonden uit het dna van de embryo geknipt en vervangen voor een gezond stuk dna. Kiembaanmodificatie heeft volgens hem het grote voordeel dat een zieke embryo zo niet weggegooid hoeft te worden, maar slechts genezen wordt. Deze methode bevindt zich momenteel echter volop in het onderzoeksstadium en is nog lang niet toepasbaar in de praktijk. 

Door: Redactie Nationale Zorggids