Normal_bevalling_verloskunde

Afgelopen zaterdag kwamen honderden mensen in Hoogeveen bijeen om te demonstreren tegen de sluiting van de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde in het Refaja Ziekenhuis en het Hoogeveense Bethesda Ziekenhuis. Door de sluiting moeten bevallende vrouwen vanaf komend najaar uitwijken naar een ander ziekenhuis in de regio. Bij de demonstratie was onder meer de gemeenteraad van Hoogeveen aanwezig. Dat meldt NOS. 

Komend najaar concentreert Treant Zorggroep waarschijnlijk alle klinische verloskundige en klinisch kindergeneeskundige zorg op locatie Scheper in Emmen. Het bestuur van de ziekenhuisgroep is tot dit besluit gekomen door een aanhoudend tekort aan kinderartsen. Dit besluit stuit op kritiek van onder meer de betrokken gemeenten, zorgverzekeraar Zilveren Kruis, de SP en GroenLinks, verloskundigen, gynaecologen en huisartsen.

De partij Lokaal Betrokken uit Stadskanaal heeft een petitie opgezet voor behoud van een volwaardig Refaja. “Onverteerbaar. Het is toch van den zotte dat hier in het Refaja een goed draaiende afdeling opgedoekt wordt om elders een probleem op te lossen. Zo verschuif je het probleem alleen maar. Er is een tekort aan kinderartsen, laten ze zich daar op focussen”, zegt fractievoorzitter Jur Mellies. De petitie is inmiddels ruim drieduizend keer ondertekend.

Meer over het voorgenomen besluit lees je in ons artikel ‘Komend najaar geen bevallingen meer in ziekenhuizen Hoogeveen en Stadskanaal’.

Door: Redactie Nationale Zorggids