Normal_pillen_medicijnen

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag, Met deze week onder meer: de bekendmaking van de zorgpremie van DSW, opvallende winsten bij zorgbedrijven en cao-akkoord voor ziekenhuismedewerkers nog niet in zicht. 

Maandag: minister Bruins verwacht verdubbeling medicijntekort

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg verwacht dat het aantal meldingen van geneesmiddelentekorten dit jaar nog zal verdubbelen ten opzichte van vorig jaar. De verdubbeling komt deels door de toenemende bekendheid van de bestaande meldpunten. Steeds meer medicijngebruikers weten de meldpunten bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd beter te vinden. Maar de medicijntekorten lopen wel degelijk flink op, onder meer door productievertragingen vanuit landen als China en India.

Dinsdag: zorgpremie DSW stijgt met 6 euro per maand.

In 2020 is de zorgpremie van de basisverzekering voor DSW-verzekerden 118 euro per maand. Dit betekent een premiestijging van 6 euro per maand. Dat is 3 euro per maand meer dan het kabinet heeft geraamd. Het maandbedrag is 50 cent lager dan het door het kabinet geraamde bedrag. DSW heeft dit jaar minder ruimte in de reserves om de klappen op te vangen. Wel blijft het eigen risico voor verzekerden gehandhaafd op 375 euro en blijft daarmee tien euro lager dan wettelijk is vastgelegd.

Woensdag: opvallend hoge winsten bij zeker 85 zorgbedrijven

Zeker 85 zorgbedrijven in de geestelijke gezondheidszorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg maken opvallend hoge winsten. Deze zorginstellingen hebben niet de gebruikelijke winstmarges van 2 tot 3 procent, maar gemiddeld ruim 10 procent. “Geld voor de zorg is bedoeld voor de zorg en moet alleen aan de zorg worden besteed. Zorg is dienen en niet verdienen”, zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid over dit onderzoek door drie journalistieke platformen.

Donderdag: vakbonden en NVZ opnieuw zonder cao-akkoord uit elkaar

De vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zijn wederom zonder akkoord over het Cao Ziekenhuizen uit elkaar gegaan. NVZ kwam met een nieuw eindbod, maar FNV, FBZ, NU’91 en CNV vonden de verbeteringen slechts marginaal. Bovendien vonden de vakbonden de cao-afspraken over een eigen bijdrage voor de zorgverzekering en loondoorbetaling bij ziekte verslechterd.

De bonden eisen een salarisverhoging van 5 procent en NVZ kwam met een voorstel om de lonen in 2020 met 4 procent te laten stijgen en dit wederom te doen in 2021. Daar komt per 1 januari 2020 een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag bij, wat neerkomt op 2,5 procent extra loonsverhoging voor verpleegkundigen.

Vrijdag: jongens krijgen vanaf 2021 ook HPV-vaccin

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid heeft besloten dat het vaccin tegen het HPV-virus ook beschikbaar wordt voor jongens. Vanaf 2021 wordt de uitbreiding opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Jaarlijks krijgen ongeveer duizend vrouwen en vijfhonderd mannen kanker door het virus. Het vaccin beschermt hiertegen. 

Door: Nationale Zorggids