Normal_portretfoto-dekker

De Nederlandse regering stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor adoptiekinderen die hun biologische ouders willen zoeken. Belangenorganisaties die geadopteerde kinderen bijstaan kunnen gebruik maken van dit geld. Het is niet bedoeld voor individuele zoektochten. Dit meldt Telegraaf.

Minister Dekker van Rechtsbescherming stelt dat er per adoptieland gekeken zal moeten worden wat de mogelijkheden zijn. De regelgeving kan namelijk per land verschillen. Het Fiom, dat zich bezighoudt met afstammingsvragen, is door minister Dekker gevraagd om per land te onderzoeken wat nodig is om een zoektocht mogelijk te maken.

Fraude met buitenlandse adopties

Adoptiekinderen komen er tegenwoordig steeds vaker achter dat hun papierwerk niet juist is of zelf verzonnen is. Namen van ouders, geboorteplaatsen en de geboortedatum kunnen vervalst zijn, wat de zoektocht naar de biologische ouders moeilijk maakt. Ook is het voorgekomen dat kinderen geadopteerd zijn terwijl de ouders nooit toestemming hebben gegeven. Zij dachten hun kind in een tehuis achter te laten zodat zij konden werken. Bij terugkomst bleek hun kind naar het buitenland te zijn geadopteerd.

Door: Nationale Zorggids