Teleurstelling over geadviseerde herbeoordeling Sri Lankaanse adoptiezaak

Dat de zaak over een Sri Lankaanse adoptie uit 1992 waarschijnlijk opnieuw beoordeeld moet worden door een gerechtshof is "uiteraard teleurstellend". Dat zegt de advocaat van Dilani Butink, die kort na haar geboorte door Nederlanders werd geadopteerd.

Butink spande een rechtszaak aan omdat ze haar biologische ouders wilde vinden, maar daarin niet slaagde. Dat wijt ze aan misstanden bij het adoptieproces. Van het gerechtshof kreeg ze gelijk. Dat stelde dat de Staat en de bemiddelingsorganisatie meer hadden kunnen doen om problemen te voorkomen. Maar de advocaat-generaal adviseert de Hoge Raad het besluit te vernietigen en de zaak aan een nieuw hof toe te wijzen.

De advocaat van Butink wijst erop dat het advies slechts een tussenstap is. "Wij zullen het definitieve oordeel van de Hoge Raad moeten afwachten. Ook als de Hoge Raad het advies volgt is dit niet het einde van de procedure. Dan zal de zaak opnieuw beoordeeld moeten worden door een gerechtshof."

Butink teleurgesteld

Butink zelf noemt in het Radio1-programma Nieuws en Co het advies ook "behoorlijk teleurstellend". Ze vindt het proces nu ook verwarrend, omdat het slechts om een advies gaat. "Ik hoop ook echt dat ze anders besluiten. Maar dat kan je niet voorspellen."

Butink zei verder dat ze nog steeds vindt dat ze gelijk heeft. Haar advocaat geeft aan dat ze tijdens het proces uitgebreid uiteen hebben gezet waarom haar adoptie niet voldeed aan de regels die destijds van kracht waren.

Uitspraak

Adviezen van de advocaat-generaal worden meestal overgenomen door de Hoge Raad. De uitspraak van de Hoge Raad staat voorlopig gepland op 19 april 2024.

Door: ANP