Normal_zwangerschapstest

Ivf-behandelingen zijn mogelijk succesvoller door het meten van golfpatronen in de baarmoeder. Die golven zorgen er namelijk voor dat spermacellen bij de eileiders terechtkomen. Dat die golven bestaan is al heel lang bekend, maar ze blijken enorm lastig te meten. Gynaecoloog in opleiding Celine Blank ontwikkeld samen met de TU Eindehoven een meetmethode. Dit meldt de Volkskrant.

De meetmethode is voor het eerst gebruikt bij zestien vrouwen die in een ivf-traject zitten. Wat bleek? Door het succesvol meten van het golfpatroon in hun baarmoeder, kon Blank de kans op een zwangerschap voorspellen, met meer dan 90 procent zekerheid. Vermoedelijk kan een embryo innestelen zodra de golven zich binnen een bepaalde drempelwaarde bevinden. Deze golven mogen op dat moment niet te zwak of te sterk zijn, denkt Blank. En er mogen ook niet te veel of te weinig zijn. Een succesvolle innesteling komt dus heel precies.

Echo voor terugplaatsing

Het is nog niet mogelijk om de meetmethode in de praktijk te gebruiken, omdat de conclusies voor nu gebaseerd zijn op ideeën. Onderzoeksteam Waves gaat nu vastleggen wat een normaal getij is in de baarmoeder en wat afwijkend is. Dit kan niet alleen zeer welkom zijn bij vruchtbaarheidsbehandelingen, maar kan ook bijvoorbeeld hevige menstruaties of miskramen verklaren. Blanks hoop is dat vrouwen straks voor het terugplaatsen van een embryo een echo krijgen om de baarmoedergolven te herkennen. Is er een afwijkend patroon, dan kan men het embryo invriezen en wachten tot de golven niet meer afwijkend zijn, of de vrouw medicatie laten slikken zodat de golven minder afwijken.

Door: Nationale Zorggids