Normal_artificial-insemination-fertilization-of-human-eg-2021-08-26-16-57-05-utc__1_

Dankzij een ICSI-behandeling die plaatsvond toen haar partner nog leefde, heeft Renee Zielhorst bevruchte embryo’s klaarliggen voor gebruik. De Embryowet staat dit echter niet toe, omdat haar nooit is verteld dat haar partner hier schriftelijk toestemming voor moest geven. Zij en haar plotseling overleden man zijn hier niet over ingelicht door Medisch Centrum Kinderwens. Zielhorst stapt naar de rechter. Dit meldt RTL Nieuws. 

Bij de start van het ICSI-traject ondertekenden Zielhorst en haar man een contract met drie opties voor de embryo’s bij het overlijden van een van de ouders: doneren, meenemen naar een andere fertiliteitskliniek of vernietigen. Een van de opties lijkt aan te geven dat het juridisch mogelijk is om voor een zwangerschap te proberen, maar dat is in de praktijk zonder handtekening niet het geval. Zielhorst heeft iedere kliniek in Nederland en Europa gebeld en niemand kan haar helpen. Daarom stapte ze nu naar de rechter.

Bijzonder hoogleraar Corrette Ploem denkt niet dat het is uitgesloten dat de rechter redeneert dat de toestemming van de overleden partner is veronderstelt. “Ik denk dat de rechter heel sterk zal kijken ook naar de belangen van de vrouw en misschien ook de postume belangen van haar echtgenoot", zegt ze tegen RTL Nieuws. De zaak dient begin juli.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky