'Problemen in de kinderopvang beïnvloeden de hele economie'

De personeelstekorten in de kinderopvang hebben gevolgen voor de hele economie. Dat stelt directeur Marjet Winsemius van de Stichting Voor Werkende Ouders (SVWO). Ouders kunnen hun kinderen vaker en vaker niet naar de opvang brengen en soms worden contracten met ouders zomaar opgezegd. Dit meldt WNL. 

SVWO stelt dat er enkele simpele oplossingen zijn om de personeelstekorten tegen te gaan, bijvoorbeeld door te kijken naar de mogelijkheid om werkende professionals in de sector meer uren te laten draaien. Als het aan Winsemius ligt, wordt er ook iets gedaan aan de drie-uursregeling die voor veel werkdruk zorgt. De 3-uursregeling is heel technisch en heeft te maken met pauzes, maar kinderen laten zich daar helemaal niet door sturen. Daarnaast is natuurlijk ook meer personeel nodig. “Als je daar waarde aan hecht en laat zien wat het bijdraagt, is het ook leuker om daaraan bij te dragen.”

Geen kinderopvang maar kinderontwikkeling

Door de term kinderopvang te vervangen door kinderontwikkeling, zit men dichter bij de kern van wat kinderen op het kinderdagverblijf doen. De kinderopvang is een pedagogisch ontwikkelingsinstrument dat ervoor zorgt dat kinderen leren spelen, praten en nog veel meer.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky