Normal_jurisdiction-g21fcad62d_1280

De ouders die deze week terechtstonden voor poging tot doodslag van hun baby van vier maanden oud, blijven ontkennen hun kindje te hebben mishandeld. De vader wordt er ook van verdacht het meisje seksueel te hebben misbruikt. Voor de moeder geldt dat ze ook wordt verdacht van verwaarlozing, omdat ze haar dochter niet in bescherming nam. Dit meldt RTV Oost. 

In de eerste vier maanden van het leven van het meisje is ze tweemaal in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de ouders daar schuldig aan. Op 12 februari en 30 mei 2022 belandde de baby in het ziekenhuis. Uit onderzoek blijkt dat het jonge kind buiten deze momenten om ook nog een ribbreuk had opgelopen. Al haar verwondingen konden alleen zijn veroorzaakt door extreem geweld.

Slechts twee weken na de geboorte van het meisje appte de vader naar de moeder over bloed rondom haar billen. Vier weken na de geboorte verslikte de baby zich en tikte de vader op haar rug. Hij gaf deze week toe dit veel te hard te hebben gedaan. De moeder zag de blauwe plek pas een paar dagen later, vlak voordat ze wegviel en in het ziekenhuis belandde. Nog voordat het meisje in het ziekenhuis wordt opgenomen, ziet de moeder een rood en later blauw oog bij haar dochter.

'Absoluut niet geschud'

De betreffende zaterdag waarop ze wordt opgenomen, zou ze volgens de vader zomaar zijn weggevallen. “Ik haalde haar toen naar voren. Ik heb haar toen lichtelijk, je mag het geen schudden noemen, bewogen. Absoluut niet hard geschud. Toen heb ik naar de moeder geroepen dat ze 112 moest bellen”, zegt de vader. Hulpdiensten moesten haar reanimeren en brachten haar naar het ziekenhuis. Volgens experts liep ze door hevig schudden hersenletsel op.

Na de eerste ziekenhuisopname, krijgen de ouders het meisje weer thuis – mét veiligheidsplan van Veilig Thuis. Dit betekende dat het kindje niet alleen mocht zijn met één van de ouders. Vrienden en familie kwamen daarom regelmatig over de vloer. Nadat het plan half mei werd afgeschaald, ging het snel weer mis. Op de kinderopvang zagen pedagogisch medewerkers plekjes op het lichaam van het meisje. Volgens de moeder wist de vader daarvan af, maar mocht ze dat tegen niemand zeggen. Maar dat deed ze wel: tegen haar moeder en schoonmoeder. Ook vrienden van de ouders zien verwondingen, bijvoorbeeld op de wangen en rond haar ogen.

Bloed in luiers

In de week voordat de baby weer in het ziekenhuis belandt, zit er regelmatig bloed in de luiers. Politie vindt later meerdere luiers met bloed. De vader deed ze in de vuilniszak en besteedde er verder geen aandacht aan. De maandag erna ziet ook de moeder bloed in de luier. Hij zou te hardhandig zijn geweest met het insmeren van crème. “Maar inmiddels weet ik wel beter.” Na een tweede bloedluier belde ze met de huisarts en verpleegkundige. De huid rondom de schaamstreek van het kindje bleek volledig te zijn gescheurd. Artsen stelden deze week in de rechtbank dat dit veroorzaakt moet zijn door stevige penetratie. De baby ligt de tweede keer met ernstigere verwondingen in het ziekenhuis. 

Als het aan het OM ligt, gaan vader én moeder ter observatie naar het Pieter Baan Centrum. En daar gaat de rechter in mee. Op 8 augustus is de volgende pro-formazitting.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky