Normal_mother-holding-her-crying-baby-close-to-her-should-2022-03-08-01-24-33-utc-min__1_

Op 1 augustus overhandigde Strong Babies namens haar donateurs en Univé NoordHolland ledenfonds twee buidelstoelen aan de afdeling neonatologie van Noordwest ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar. Hiermee wil Strong Babies ononderbroken kangoeroeën mogelijk maken voor een zo gezond mogelijke toekomst voor alle geboren baby’s in het Alkmaarse ziekenhuis. Dit meldt Strong Babies.

Bij kangoeroeën wordt de baby met alleen een luier aan op de blote borst van de ouder/verzorger gelegd en toegedekt met een omslagdoek. Dit huid-op huidcontact heeft voor alle baby’s veel gezondheidsvoordelen. Maar voor baby’s die te vroeg/ziek geboren zijn, is huid-op-huid contact van vitaal belang. Vele wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat baby’s die veel worden gebuideld zich op alle vlakken beter ontwikkelen.   

Gezonde ontwikkeling

Huid-op-huid contact vermindert de stress van de baby en stimuleert de hersengroei. Het bevordert een veilige hechting en stabiliseert vitale functies zoals hartslag en ademhaling. Het verbetert de slaap en groei, verhoogt de weerstand, beschermt tegen infecties en verkort de opnameduur.   

Buidelstoel

Op basis van de nieuwste inzichten adviseert de WHO om dagelijks minimaal 8-24 uur huid-op huidcontact te hebben. Hierbij is het van belang om elke dag zo lang en ononderbroken mogelijk te kangoeroeën. De Strong Babies buidelstoel maakt dit mogelijk en sluit volledig aan op de principes van ‘ontwikkelingsgerichte zorg’ van waaruit Noordwest Ziekenhuisgroep werkt. Iris Meijer, medisch pedagogisch zorgverlener: “We kijken naar de individuele ontwikkeling van het kind. Wat heeft dit kind nodig? Dat is steeds ons uitgangspunt. We zorgen voor comfort en stabiliteit en proberen om zoveel mogelijk de stress bij de kinderen te verminderen en de relatie met de ouders te stimuleren.” 

Sterke baby

Strong Babies gelooft dat elke baby het verdient om gezond en sterk ter wereld te komen. Daarom financiert de stichting wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van vroeggeboorte en andere complicaties rondom zwangerschap en geboorte. Bovendien financiert de stichting buidelstoelen om Kangoeroezorg voor te vroeg geboren baby’s te ondersteunen. Strong Babies is een stichting met ANBI status en CBF-erkenning.  

Door: Nationale Zorggids