Deventer Ziekenhuis kan aantal bevallingen nauwelijks meer aan

Door personeelstekorten en de sluiting van de geboorteafdeling in het Gelre Ziekenhuis in Zutphen, stroomt het werk op de geboortezorgafdeling in Deventer Ziekenhuis over. Hoewel het ziekenhuis begin dit jaar al rekening hield met een flink toename van het aantal bevallingen, kan de afdeling lang niet alles opvangen. Vrouwen moeten daardoor soms uitwijken naar een ander ziekenhuis om te bevallen en mogen ze er niet zo lang verblijven als normaal. Vanwege de tekorten aan kraamverzorgenden, krijgen vrouwen ook lang niet meer het aantal kraamzorguren waar ze recht op hebben. Dit meldt De Stentor. 

Het ziekenhuis en verloskundigenpraktijken laten weten dat zwangere vrouwen tijdig worden voorgelicht over de drukte en mogelijke risico’s. Verloskundigenpraktijk De Eiber uit Twello bereidt vrouwen vooral voor op de kraamzorgtekorten: “Daarover zeggen we: laten we blij zijn als er kraamzorg is. Misschien kun je geen hele dagen meer krijgen, mar in ieder geval drie uur per dag.”

Levensbedreigende situaties

Zwangeren uit Deventer moeten nu ook al regelmatig uitwijken naar een ander ziekenhuis, bijvoorbeeld in Zwolle, Apeldoorn of Almelo. Verloskundigen kunnen niet altijd mee, om zoveel mogelijk mensen in de eigen regio te kunnen blijven helpen. Maar, zegt gynaecoloog Joost Zwart van Deventer Ziekenhuis, is er sprake van een levensbedreigende situatie voor moeder of kind, is het niet zeker hoe het met de baby gaat, of is er sprake van veel bloedverlies, dan is daar in Deventer altijd plek voor.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky