Docu 'De Afhaalchinees' moet taboe over interlandelijke adoptie doorbreken

Vanaf dinsdag 29 augustus is de nieuwe docuserie De Afhaalchinees van Omroep ZWART wekelijks te zien om 21.20 uur op NPO3. Documentairemaker Kelly van Binsbergen laat het verhaal achter interlandelijke adopties zien, waarbij de realiteit vaak keihard is. Meer dan 40.000 kinderen zijn sinds de jaren 70 in Nederland geadopteerd. Dit meldt MSN. 

Begin februari 2021 schortte minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming de adoptie van kinderen uit het buitenland op. Dit deed hij naar aanleiding van een vernietigend rapport over het systeem van interlandelijke adoptie in Nederland. “Het systeem is fraudegevoelig en misstanden komen tot op de dag van vandaag voor”, oordeelde het rapport. Documenten zouden zijn vervalst, er werd misbruik gemaakt van armoede bij de geboortemoeders en ouders deden afstand van kinderen tegen betaling of dwang. Sinds een jaar is interlandelijke adoptie weer mogelijk.

De Afhaalchinees

Documentairemaker Kelly van Binsbergen is geadopteerd en groeide op in West-Zeeuws Vlaanderen. Haar hele jeugd noemden anderen haar ‘afhaalchinees’ en haalde daar haar inspiratie voor de titel van de documentaire vandaan. Van Binsbergen wil graag het taboe over interlandelijke adopties doorbreken, omdat het volgens haar ingewikkelder is dan veel mensen aannemen. “Het gaat over identiteit, mentale problematiek, loyaliteit en dankbaarheid.” Ze spreekt met lotgenoten en merkt dat anderen ook worstelen met hun identiteit en afkomstvragen hebben. Lotgenoten kampen met racisme, identiteitsproblemen en suïcidale gedachten. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky