Meerderheid kraamverzorgenden willen wel actievoeren voor goede cao

Een overgrote meerderheid (84 procent) van de kraamverzorgenden wil actievoeren voor een goede cao als dat nodig is. 72 procent van die kraamverzorgenden wil het werk hier zelfs voor neerleggen, blijkt uit een peiling van FNV Zorg & Welzijn onder bijna negenhonderd kraamverzorgenden. De cao-onderhandelingen met werkgeversorganisatie BO Geboortezorg verlopen vooralsnog moeizaam. Dit meldt FNV.

De vakbond stelt dat Bo Geboortezorg niet inziet hoe schrijnend de situatie in de sector is. Na vijf onderhandelingsgesprekken is er nauwelijks vooruitgang geboekt voor een goede cao voor kraamverzorgenden. Hoewel ook de werkgevers een loonachterstand van 10 procent erkennen, is er volgens hen geen geld voor een fatsoenlijke loonsverhoging.

Enorme verantwoordelijkheid

Onder kraamverzorgenden neemt de onrust toe en zijn volgens FNV bereid om actie te voeren. Dat gebeurt niet snel onder deze beroepsgroep, zegt bestuurder Feli Escarabajal. “Ze voelen een enorme verantwoordelijkheid richting de jonge ouders en pasgeborenen, maar nu voelen ze zich al jaren niet gehoord door werkgevers en overheid.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky