Kraamverzorgenden krijgen er tot en met juni 10 procent loon bij

Er is eindelijk een onderhandelaarsakkoord bereikt voor de cao Kraamzorg. Kraamverzorgenden gaan er in een halfjaaar tijd 10 procent op vooruit. Ook ligt er straks een veiligheidsprotocol en hebben kraamzorgprofessionals straks recht op menstruatie- en menopauzeverlof. Dit meldt FNV. 

Met terugwerkende kracht komt er per 1 januari 2024 3,5 procent loon bij. Op 1 april verdienen kraamverzorgenden nog eens 3,5 procent meer en op 1 juni stijgt het loon voor een derde maal met 3 procent. In totaal komt er dus in een korte periode 10 procent bij. Vakbond FNV is tevreden want met deze loonsverhoging lopen kraamverzorgers hun loonachterstand ten opzichte van andere zorgcao’s in.

Onvoorspelbaarheid kraamzorg

Een probleem wat helaas in de sector blijft is de onvoorspelbaarheid van het werk, waardoor de werk- en rusttijden ook een heikel punt blijven. Vakbonden en werkgeversorganisatie Bo Geboortezorg hebben daarom nog twee gesprekken staan om hier verder over te praten. Voorstellen die hieruit voortvloeien komen dan in de volgende cao te staan. Belangrijk doel is om het ziekteverzuim van 10 procent te laten dalen en het imago van werken in de kraamzorg te verbeteren.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky