Jonge vader uit Breda ontkent doodschudden 7 weken oude zoontje nog altijd

De 21-jarige vader uit Breda die ervan verdacht wordt zijn zeven weken oude zoontje te hebben doodgeschud, ontkent nog steeds alle betrokkenheid. Wel erkent hij stress te hebben ervaren op het werk en thuis. Dit meldt het Brabants Dagblad.

Volgens zijn partner – en moeder van zijn twee kinderen – was de man regelmatig gewelddadig. Zijn advocaat wil wel rechtzetten dat daarmee niet is gezegd dat dat een rol heeft gespeeld in het overlijden van de jonge baby, “want daar zegt hij niks mee te maken hebben”.

Op 29 maart vorig jaar zou de man zijn zoontje zo hard door elkaar hebben geschud, dat hij twee dagen later kwam te overlijden. Volgens experts wijzen de verwondingen op het shakenbabysydroom, waarbij een baby zo hard door elkaar word geschud dat hij er hersenletsel aan overhoudt met mogelijk de dood tot gevolg.

Gemoedstoestand

Tegenover de politie zou de verdachte betrokkenheid hebben toegegeven, maar later is dat verhaal weer ingetrokken. Sindsdien trekt de man zijn handen af van de hele situatie. Tijdens een laatste verhoor door de politie erkende hij wel onder grote druk te hebben gestaan op het werk en in zijn privésituatie. De advocaat zag dit als aanleiding om te onderzoeken of zijn gemoedstoestand een reden kan zijn geweest om zijn zoontje door elkaar te schudden. Dat zou echter wel bewezen moeten kunnen worden. De rechter vindt dit echter niet nodig, omdat de 21-jarige verdachte al heeft laten weten geen paniek of irritatie te hebben ervaren op de bewuste 29 maart.

Strafeis

Er zijn dus geen vervolgonderzoeken meer nodig, waardoor inhoudelijk behandeling van de zaak kan beginnen. Op woensdag 19 juni hoort de verdachte of er voldoende bewijs tegen hem is vergaard en wat de strafeis zal zijn. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de vader van doodslag. Kan dat niet bewezen worden, dan is de beschuldiging zware mishandeling met de dood tot gevolg.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky