Foetus kan ritme van muziek oppikken en weken na geboorte nog herkennen

Praten tegen je baby in de buik wordt altijd flink aangemoedigd, maar gesproken kinderliedjes hebben ook een interessante impact op de foetus: zij pikken het ritme van de muziek op én onthouden deze tot weken na de geboorte nog steeds. Dit blijkt uit onderzoek  naar de hersenactiviteit van baby’s door de Universiteit van Salzburg. De wetenschappers willen in verder onderzoek aantonen of deze muziek ook bijdraagt in hun taalontwikkeling. Dit meldt KIJK Magazine. 

Eerder onderzoek toonde al aan dat baby’s die in het laatst trimester in de buik twinkle twinkle little star, deze maanden na de geboorte nog herkenden. Maar wat de onderzoekers destijds niet wisten vast te stellen was of ze nu de tekst, melodie of het ritme herkenden. Daar is nu meer duidelijkheid over gekomen: ze onthouden het ritme.

Teksten niet echt verstaanbaar

Baby’s kunnen dus opslaan hoe een liedje klinkt, maar daarbij moet wel rekening gehouden worden met de geluiddempende buikwand van de moeder waardoor teksten er nooit verstaanbaar doorheen komen. Dus zinnetjes of taal zullen ze niet herkennen, maar het ritme dat erbij hoort wel.

Volgend onderzoek moet een beter verband kunnen aantonen tussen blootstelling aan kinderliedjes en taalontwikkeling.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky