Vraag naar logopedisten neemt toe, terwijl aanbod alleen maar afneemt

Het tekort aan logopedisten blijft toenemen, terwijl de vraag naar logopedie ook groeit. Dit heeft als gevolg dat kinderen op lange wachtlijsten komen te staan. En dat is zorgelijk, want kinderen met bijvoorbeeld een taalontwikkelingsstoornis blijven nu ontzegd van de juiste hulp. Zij lopen hierdoor verdere achterstanden op. Dit meldt NU.nl. 

Er zijn volgens beleidsadviseur Marliek Schulte van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) drie reden voor de toenemende vraag naar logopedie: vergrijzing, de inrichting van de zorg en de wet op passend onderwijs. Thuiswonende ouderen hebben bijvoorbeeld logopedie nodig na een hersenbloeding met afasie als gevolg. Zij krijgen dan hulp van een logopedist in de eerste lijn. Steeds meer mensen worden naar de eerstelijnszorg gestuurd, terwijl de tekorten daar juist het grootst zijn.

Wet passend onderwijs

De hoge werkdruk onder logopedisten komt ook door de Wet passend onderwijs, waardoor minder kinderen naar het speciaal onderwijs gaan. Deze scholen hebben logopedisten rondlopen, maar reguliere onderwijsinstellingen niet. Kinderen die op een reguliere school zitten en logopedie nodig hebben, worden daarom doorgestuurd naar de eerstelijnszorg.

Instroom studenten logopedie

Dat is de vraagkant, dan is er ook nog de aanbodszijde. Ieder studiejaar beginnen ongeveer 550 mensen aan de studie logopedie, maar deze instroom moet eigenlijk worden verhoogd naar 700 studenten op jaarbasis. Nivel denkt echter niet dat dat haalbaar is en dat het aantal studenten juist met 19 procent gaat dalen. Dit komt mede doordat studenten niet in de eerstelijnszorg willen werken.

Volgens Schulte is het daarom nodig om de arbeidsvoorwaarden te verbeteren. Ook het Nivel heeft een pakket aan maatregelen bedacht om de tekorten in te perken: het zoveel mogelijk op peil houden van de opleidingsinstroom, het stimuleren van logopedisten om meer uren te werken en het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden voor logopedisten. Ook zou er iets  gedaan moeten worden aan de administratieve lastendruk en moet er meer aandacht komen voor nieuwe behandelmethoden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky