Vaccinatie tegen RS-virus voor alle baby’s beschikbaar in 2025

In 2025 kunnen alle baby’s ingeënt worden tegen het RS-virus. Hiervoor heeft het kabinet geld vrijgemaakt in de Voorjaarsnota. Het RS-virus kan leiden tot benauwdheid of een longontsteking bij baby’s. Ieder jaar stromen ziekenhuizen vol met jonge kindjes met dit verkoudheidsvirus. De verantwoordelijkheid voor het vaccineren en de planning van de eerste prikken ligt bij het RIVM. Dit meldt RTL Nieuws. 

Eerder adviseerde de Gezondheidsraad al voor opname van het RSV-vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma, maar kon het kabinet er geen geld voor vrijmaken. De meeste kinderen komen er gelukkig vanaf met een verstopte neus en hoestbuien, maar soms kan het ook leiden tot koorts, benauwdheid of een longontsteking. Deze kindjes moeten worden opgenomen in het ziekenhuis.

Goedgekeurd maar nog niet verkrijgbaar

Naar verwachting kost het RSV-vaccin in 2025 19,2 miljoen euro en ieder jaar daarop 25 miljoen euro. Baby’s zouden binnen twee weken na de geboorte tegen het RS-virus gevaccineerd moeten worden. Hoewel nirsevimab nog niet verkrijgbaar is in Nederland, is het vaccin al wel goedgekeurd.

Betrokken infectioloog-immunoloog Louis Bont denkt dat het haalbaar is om volgend jaar al de eerste inentingen te doen. In de VS, Spanje, Luxemburg en Frankrijk zit de prik al in het rijksvaccinatieprogramma. “Door het vaccin zie je een drastische afname van ziekteverschijnselen van 90 procent. We liepen als Nederland achter omdat we geen vaccin hadden. Dat dit gaat veranderen is dus geweldig nieuws”, aldus Bont.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky