Tjongerschans opent deze zomer vijftiende vondelingenkamer van Nederland

Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen opent deze zomer een vondelingenkamer waar onbedoeld of ongewenst zwangere vrouwen hun baby (anoniem) kunnen afstaan. Hiermee is het Tjongerschans het eerste ziekenhuis in Noord-Nederland met een vondelingenkamer. In februari riep Beschermde Wieg, de initiatiefnemer van vondelingenkamers in Nederland, hier al toe op. Dit meldt Tjongerschans. 

Het Heerenveens ziekenhuis maakt de realisatie bekend nu er voldoende sponsorgeld voor lijkt binnen te zijn gehaald. “We zijn ontzettend trots dat wij de eerste vondelingenkamer van Noord-Nederland kunnen openen en daarmee het lot van een enkele baby positief kunnen veranderen”, aldus klinisch verloskundige Imke de Block.

Baby achterlaten in vondelingenkamer

Vondelingenkamers zijn een initiatief van Beschermde Wieg. Nederland heeft er inmiddels veertien, waarvan acht in een ziekenhuis. Moeders die een vondelingenkamer binnenstappen, zien de deuren automatisch sluiten. Een aangewezen verpleegkundige krijgt een melding dat een vrouw in de kamer is. Zij kan haar baby anoniem achterlaten, maar er is ook een intercom waarmee ze contact kan zoeken met het personeel. Gemiddeld komen er jaarlijks zo’n twee vrouwen naar een vondelingenkamer en het lukt bijna altijd om moeder en kind uiteindelijk weer te herenigen.

In 2021 interviewden wij Barbara Muller over de vondelingenkamers en waarom deze zo hard nodig zijn. Het interview lees je hier.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky