Samen Voorop Award voor Maastricht UMC+, Tjongerschans en InMovement

Zorgverzekeraar VGZ heeft deze week tijdens de finaleavond van de Samen Voorop Awards van 2023 prijzen uitgereikt. Deze gingen naar ziekenhuizen Maastricht UMC+ en Tjongerschans en naar stichting InMovement. Zij ontvingen ieder een cheque ter waarde van 10.000 euro als stimulans voor hun succesvolle initiatief dat bijdraagt aan duurzaamheid binnen de zorg, betere gezondheid of zinnige zorg. De winnaars kunnen hun initiatief – met behulp van dit innovatiebudget – verder doorontwikkelen en er bekendheid aan geven. Dit meldt VGZ. 

In de afgelopen paar weken kon Nederland stemmen op hun favorieten uit negen genomineerden in drie categorieën. Ook kende een vakjury punten toe aan de initiatieven. De uitslag is dan ook voor 50 procent bepaald door de publieksstemmen en voor 50 procent door de vakjury. Uiteindelijk gingen het Maastricht UMC+ met het initiatief ‘Tweezijdige staaroperatie’, het Tjongerschans met ‘Zo nodig – medicatie niet op naam’ en stichting InMovement met ‘Empowerment & Beweging’ met een award naar huis.

Staaroperatie nu gelijk aan beide ogen

In de categorie ‘Zinnige Zorg’ won het Maastricht UMC+ een cheque ter waarde van 10.000 euro. Onderzoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) onder ruim 850 patiënten toonde aan dat een staaroperatie prima op één dag aan beide ogen kan worden uitgevoerd. Normaal gesproken wordt een staaroperatie aan de ogen op verschillende momenten uitgevoerd. Gemiddeld zit hier zo'n twee weken tijd tussen, maar dat blijkt dus onnodig.

Lekker in je vel door Empowerment & Beweging

In de categorie ‘Gezondheid’ won InMovement een cheque ter waarde van 10.000 euro. De Rotterdamse stichting geeft iedereen de kans om het beste uit zichzelf te halen met de cursus Empowerment & Beweging. Juist ook voor de mensen die wat kwetsbaarder zijn, gezondheidsklachten hebben of de Nederlandse taal minder goed beheersen.

Tjongerschans gooit 40 procent minder medicatie weg

Patiënten in het Tjongerschans kunnen ‘zo nodig’-medicatie krijgen. Zo’n medicijn neemt een patiënt in als dat nodig is. Bijvoorbeeld bij pijn of misselijkheid na een behandeling of operatie. Normaal gesproken wordt deze medicatie altijd op naam verstrekt. En als de patiënt deze medicatie niet (meer) gebruikte, werd deze weggegooid. Dat moet beter, dacht Minke Jongsma, ziekenhuisapotheker bij Tjongerschans. Daar is 'zo nodig'-medicatie nu direct vanuit de afdelingsvoorraad beschikbaar. En pakt de verpleegkundige alleen wat echt gebruikt wordt door de patiënt. Zo wordt er 40 procent minder medicatie weggegooid.

Door: Nationale Zorggids