Thuiszorg

DEN HAAG (Novum) - De bezuinigingen van het nieuwe kabinet op de langdurige zorg is voor PvdA-bestuurders de pijnlijkste maatregel uit het regeerakkoord. Dat blijkt uit een enquête van NRC Handelsblad en onderzoeksbureau Overheidinnederland.nl onder 559 raadsleden, wethouders, burgemeesters en parlementariërs van de partij van Diederik Samsom.

Bijna vijftig procent wil liever niet dat wordt bezuinigd op de thuiszorg en verpleeghuiszorg en een vijfde is er zelfs absoluut tegen. Ook het verkorten van de WW valt slecht bij zestig procent van de PvdA-achterban en de helft zit niet te wachten op het versoberen van de ontslagbescherming. De bezuiniging van een miljard euro op ontwikkelingssamenwerking stuit op verzet bij ruim de helft van de ondervraagde bestuurders.

Niettemin steunt een grote meerderheid (86 procent) de coalitie met de VVD. Daarmee is de achterban van de PvdA positiever gestemd dan de VVD. Bij een vergelijkbaar onderzoek toonde 71 procent van de liberalen zich tevreden met regeren met de sociaaldemocraten.

De enquête onder PvdA'ers is gehouden voordat definitief bekend werd dat de inkomensafhankelijke zorgpremie van tafel ging. Die maatregel leidde tot tevredenheid onder 69 procent van de achterban. Maar ook met het alternatief van nivellering via de belastingen kan 88 procent goed leven. Verder blijft de steun voor partijleider Samsom met 92 procent groot, aldus NRC Handelsblad.