Normal_oma_ouderen_berjaarden

De acht belangrijkste industrielanden (G8) hebben woensdag afgesproken dat ze samen stappen zullen zetten in de strijd tegen dementie. Het doel is om in 2025 een medicijn te hebben ontwikkeld dat de ziekte kan genezen of de symptomen kan tegengaan. Dat meldt Trouw.

Tijdens een bijeenkomst in London hebben de ministers van Volksgezondheid van de landen in de 'Groep van Acht' besloten dat er meer geld zal worden gestoken in het onderzoek naar de ziekte.

De wereld moet de opkomst van dementie op dezelfde manier aanpakken als de strijd tegen aids, zei de Britse minister van Volksgezondheid Jeremy Hunt woensdag. Hunt verwees naar een G8-bijeenkomst in 2005 die een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling en verspreiding van betere medicijnen tegen aids. 'Nu moeten we hetzelfde doen bij dementie. Als we dat nalaten, zal dat leiden tot het failliet van onze gezondheidszorg', aldus Hunt.

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Volgens recente onderzoeken lijden wereldwijd 44 miljoen mensen aan dementie en dat aantal zal volgens deskundigen in 2050 zijn opgelopen tot 135 miljoen mensen. Van hen zal meer dan 70 procent leven in de armere landen.

© Nationale Zorggids