Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

Het Kamerdebat over de chaos met de uitbetalingen van de persoonsgebonden budgetten dat gisteren had moeten plaatsvinden, is uitgesteld vanwege de dreiging van de oppositie. De PvdA, de partij van verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn, vreesde dat hij het debat niet zou overleven. Dat zeggen verschillende bronnen in Den Haag, uit zowel de coalitie als de oppositie, meldt De Telegraaf. 

Achter de schermen gaf een groot deel van de oppositiepartijen aan dat er een wonder nodig is om het vertrouwen te houden in Van Rijn. “Een breed blok dreigde het vertrouwen op te zeggen”, zegt een bron in een regeringspartij. De steun voor de bewindsman brokkelt steeds verder af, om die reden zou er een debat over de pgb-chaos plaatsvinden.

Nadat gisteren een kritisch rapport van de Rekenkamer verscheen over de invoering van het pgb-systeem, vroeg de PvdA om uitstel. “De kritiek van de Rekenkamer was dan ook ongemeen fel”, zegt een Kamerlid die aanwezig was bij een besloten briefing over het Rekenkamerrapport. De Rekenkamer concludeerde dat de invoering van het nieuwe pgb-systeem mis ging omdat besluiten te laat werden genomen, ondoordacht is begonnen met het verwerken van gegevens en dat betrokken ministeries niet ingrepen na noodsignalen.

© Nationale Zorggids