Normal_pillen_medicatie_medicijnen

In 2015 heeft Woonzorg Flevoland extra aandacht besteed aan het omgaan met onbegrepen gedrag. Dit had een niet alleen een positief effect op het welbevinden van klanten, er werden ook minder psychofarmaca gebruikt. Het gebruik van deze gedragsbeïnvloedende medicatie verminderde met bijna een kwart. Dit meldt Woonzorg Flevoland.

Onbegrepen gedrag is alle gedrag van een cliënt met nadelige consequenties voor die persoon en diens kwaliteit van leven. Onbegrepen gedrag zoals boosheid, onrust of angst komt vaak voor in verpleeghuizen, met name bij mensen met dementie. De zorgorganisatie uit Lelystad startte in januari 2015 met een groot project waarbij onbegrepen gedrag centraal stond, als onderdeel van het werken vanuit belevingsgerichte zorg. De aanleiding hiervan was het rapport dat kennisinstituten in de zorg, Vilans en het Trimbos Instituut in 2014 aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) aanboden. Hieruit bleek dat de kennis en richtlijnen over omgaan met onbegrepen gedrag onvoldoende bekend zijn in de praktijk met als grootste risico een verminderde kwaliteit van leven van bewoners.psychofarmaca

Marije Veenstra, GZ-psycholoog bij Woonzorg Flevoland, besloot actie te ondernemen. “Als op alle zorgafdelingen wordt gewerkt met de richtlijnen zoals uit het onderzoek naar voren kwamen, worden veranderingen in het gedrag eerder gesignaleerd en wordt er tijdig behandeling ingezet,” aldus de psycholoog. Een belangrijk onderdeel van de aanpak is doorgronden van het gedrag, letterlijk ‘uitpluizen hoe het zit’.

Dankzij de inzet van alle medewerkers is na een jaar duidelijk resultaat geboekt. “Door te kijken naar de mens achter het gedrag en het zoeken naar oorzaken begrijpen we bewoners beter. Zo kunnen we nog meer inspelen op het gedrag en de behoeften en hen betere zorg bieden. De levenskwaliteit verbetert. Je merkt dat bewoners zich fijner voelen.”

© Nationale Zorggids