Normal_ouderen_wandelstok_handen

Ouderen die uitgezaaide dikkedarmkanker hebben, maken nauwelijks gebruik van de beschikbare levensverlengende behandelingen. Volgens promovenda Lieke Razenberg van het Catharine Ziekenhuis heeft dit deels te maken met onwetendheid, maar ook omdat ze bang zijn voor de bijwerkingen. Tegenwoordig kunnen oudere patiënten zich prima laten behandelen zonder daarbij in te leveren op kwaliteit van leven. Dat meldt NU.nl.

“Het is van belang om de bewustwording bij ouderen te vergroten. Vroeger waren er geen levensverlengende therapieën beschikbaar bij uitgezaaide dikkedarmkanker, maar er zijn aanzienlijke vorderingen gemaakt”, zegt Razenberg. Ouderen kunnen kiezen voor behandelingen die levensverlengend zijn zonder zich zorgen te maken over al te veel bijwerkingen.

Razenberg vermoedt dat er ook enige terughoudendheid heerst onder artsen, omdat de meeste richtlijnen zijn gericht op de behandeling van jongere patiënten. Het is soms gissen of een oudere daadwerkelijk baat heft bij een bepaalde therapie. Hier is volgens de promovenda nog een wereld  te winnen.

Het is belangrijk dat arts en patiënt met elkaar in gesprek gaan over de mogelijke behandelmethoden. Het is voor artsen belangrijk om te realiseren dat iedere patiënt anders is. “Juist daarom is het goed om alle beschikbare behandelingen te bespreken, om na te gaan of een tumorgerichte behandeling zinvol is in hun situatie.”

Door: Redactie Nationale Zorggids