Ouderen staan open voor verhuizen als ze daar geldbedrag voor terugkrijgen

Samenwonen met leeftijdsgenoten is voor 5 procent van de 50-plussers een reele optie. Dat betekent dat ongeveer 2 miljoen mensen openstaan voor woningdelen, waarbij ze een keuken en woonkamer met anderen moeten gebruiken. Ook zijn 50-plussers met een geldbedrag over te halen om kleiner te gaan wonen, blijkt uit onderzoek van Van Bruggen Adviesgroep. Zij zouden hun huidige woning opgeven voor een eenmalige betaling van 5.000 of 10.000 euro. Dit meldt de Telegraaf. 

Uit dit onderzoek blijkt ook dat ouderen naarmate hun leeftijd vordert, steeds meer gelijkvloers willen wonen. Door kantoor- of winkelpanden om te bouwen naar passende woningen voor ouderen, zou dat snel geregeld kunnen worden. Dit kunnen dan flexwoningen worden, waarbij de ouderen ook kunnen samenwonen met leeftijdsgenoten.

Oververhitte woningmarkt

Door meer ouderenwoningen te realiseren, kan voor een deel het woningtekort worden opgelost. Doordat ouderen verhuizen uit hun niet meer passende woning, komen huizen vrij voor jongere mensen op de woningmarkt. Nog steeds woont zeker 25 procent van de ouderen in een woning dat nu of op termijn niet meer geschikt is om in te wonen. Ze kunnen alleen geen huis vinden dat wél bij ze past. Daarom heeft de overheid plannen om vanaf 2024 100.000 extra woningen te realiseren.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky