Aandacht voor ondervoeding bij ouderen tijdens Week tegen Ondervoeding

Tot en met 10 november is het de Week van de Ondervoeding. Deze week vraagt aandacht voor de groep ouderen die ondervoed is en daardoor niet kan herstellen of langer in het ziekenhuis moet blijven. 12 procent van de thuiswonende ouderen is ondervoed en bij ouderen die thuiszorg ontvangen ligt dat percentage op 35. Dit meldt Hogeschool Inholland. 

Volgens lector Health & Food Feike van der Leij van Hogeschool Inholland is er meer aandacht nodig voor zorg, voeding en communicatie. Om ondervoeding te kunnen identificeren of zelfs helemaal voorkomen moeten zorgprofessionals hiervoor de juiste vaardigheden opdoen. Zij moeten daarvoor de ruimte en mogelijkheden krijgen om van elkaar te leren. Ook voor mantelzorgers geldt dat er meer bewustzijn nodig is rondom ondervoeding.

Aantrekkelijk voedselaanbod

Voedingsbedrijven, mbo-instellingen, hogescholen en andere betrokkenen kunnen een rol spelen bij het aanbieden van voedsel dat aantrekkelijk én voedzaam is voor ouderen. Een algehele samenwerking tussen opleidingen, zorginstellingen, voedingsbedrijven en netwerkorganisaties zorgt ervoor dat alle uitdagingen tezamen aangepakt kunnen worden. Niet alleen verbetert dit de gezondheid en het welzijn van ouderen, maar verlaagt dit ook de zorgkosten en de druk op de gezondheidszorg. “Laten we deze kans grijpen om daadwerkelijk het verschil te maken in de levens van onze ouderen en hun zorgverleners”, roept Van der Leij op.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky