50 procent van de ouderen overlijdt binnen jaar na heupbreuk

Zo’n 50 procent van de ouderen met een kwetsbare gezondheid overlijdt na een heupbreuk binnen een jaar, zegt traumachirurg Detlef van der Velde. Ruim 30 procent komt zelfs binnen een maand te overlijden. Ieder jaar breken 20.000 mensen hun heup; dat zijn er bijna 55 per dag. De gemiddelde leeftijd van iemand die een heup breekt is 84 jaar. Dit meldt Roermond.nieuws.nl. 

Een gebroken heup is de meest voorkomende oorzaak van een ziekenhuisopname onder ouderen. Vaak moeten zij direct een operatie ondergaan, maar dat is soms niet de beste optie. Volgens Van der Velde weten ouderen vaak niet wat de gevolgen zijn. De botten zijn al broos en een heupbot breekt vaak in een val vanuit het staan. Veel van de patiënten van Van der Velde zijn cognitief dusdanig achteruitgegaan, dat zij niet meer voor al dan niet opereren kunnen kiezen. Dan is het aan de familie en dat is heel lastig als die niet weet wat de patiënt wil.

Valpreventie

ANBO hamert er bij ouderen al jaren op dat ze moeten voorkomen dat ze vallen. Dat klinkt simpel en kan het ook zijn als mensen blijven bewegen en hun spieren blijven trainen. “Dan val je minder snel én heb je een betere conditie om terug te komen als je toch valt.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky