'Betrek ouderen bij uitvoering en beleid bij inrichten van de wijk'

De ministeries van Volksgezondheid en Infrastructuur hadden de Raad van Ouderen gevraagd om een advies uit te brengen omtrent de vraagstelling ‘Wat is de gewenste leefomgeving voor ouderen, waarin het prettig bewegen en verplaatsen is en waarin belangrijke activiteiten bereikbaar zijn?’. De Raad van Ouderen vindt het vooral belangrijk dat ouderen betrokken worden bij beleid en uitvoering, bijvoorbeeld bij het inrichten van de wijk. Verder staan in het nieuw uitgebrachte advies zestien actiepunten. Dit meldt de Raad van Ouderen. 

De zestien actiepunten zijn verdeeld over de thema’s infrastructuur & inrichting van de leefomgeving, mobiliteit, veilige buurt, aantrekkelijke leefomgeving en participatie & communicatie. Adviezen gaan onder meer over openbaar vervoer als nutsvoorziening en het inrichten van de samenleving zodat óók kwetsbare ouderen of ouderen met een beperking een goed leven kunnen leiden, bijvoorbeeld met seniorvriendelijke wijken.

Woonzorgvisies

Ouderen uit heel Nederland hebben meegewerkt aan het advies ‘Ruimte voor Ouderen’. De gemeentelijke Woonzorgvisies waar ouderen dan op strategische niveau bij betrokken moeten zijn, kunnen mede aan de hand hiervan worden opgesteld. Maar om die strategische betrokkenheid te realiseren, moeten gemeenten nog even aan de slag.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky