45 maanden cel geëist tegen man die 28 kwetsbare ouderen oplichtte

Zeker 28 ouderen zijn opgelicht door een man die zich voordeed als bankmedewerker. De 21-jarige belde de ouderen en ging vervolgens bij hen langs om hun bankpassen ‘op te halen’. Daarmee wist hij veel geld van hun rekening te halen. Het Openbaar Ministerie (OM) eist een celstraf van 45 maanden en wil dat de verdachte de ouderen een schadevergoeding van 76.000 euro betaalt. Dit meldt het OM.

Volgens de officier van justitie gaat het om oplichting van “echt oude mensen, bewust uitgekozen om hun kwetsbaarheid”. De verdachte is onderdeel van een criminele organisatie, waardoor hij op geraffineerde wijze gewoon bij de ouderen naar binnen kon lopen, aan hun spullen mocht zitten en hen vervolgens in grote onzekerheid achterliet. Hij heeft ouderen verspreid door het land gedupeerd door hen duizenden euro’s per persoon afhandig te maken.

Internetbankieren

In zestien van de 28 gevallen kreeg de man toegang tot internetbankieren bij de slachtoffers thuis. Geld van hun spaarrekening maakte hij over naar de lopende rekening of hij verhoogde de transactielimiet. Bij twee ouderen wist hij met gebruik van hun foto’s en paspoorten bankrekeningen te openen. Daar liet de verdachte fraudegelden op storten. “Slachtoffers hebben verklaard hoe kwaad ze op zichzelf waren, hoe hopeloos, van slag, in paniek, overdonderd en fysiek onwel. Naast geld en spullen, hebben zij iets veel belangrijkers verloren: hun vertrouwen in anderen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky