Wat ALS… iemand gediagnosticeerd is met ALS? Wat betekent dat voor hem of haar, de naasten en de betrokken artsen en zorgverleners? Dit is de kernvraag van het bijzondere symposium Wat ALS… dat op vrijdag 8 december plaatsvindt in Hampshire Hotel-Plaza in Groningen. Een symposium waarbij zorg voor ALS-patiënten vanuit verschillende invalshoeken wordt belicht – cliënt, mantelzorger, verzorgende-IG, huisarts, multidisciplinair ALS-team UMCG en Centrum voor Thuisbeademing. Extra bijzonder is de invalshoek vanuit de cliënt. Hiervoor is speciaal een documentaire gemaakt over Marjan Reckers die sinds 2010 gediagnosticeerd is met ALS. Voor de documentaire is zij onder andere gevolgd naar het concert van goede bekende Douwe Bob.
Het symposium is bedoeld voor alle hulp- en zorgverleners en artsen die betrokken (gaan) zijn in de zorg/begeleiding van ALS-patiënten. Inschrijven kan nog deze week via www.scholingdichtbij.nl.
Marjan Reckers
Marjan is gediagnosticeerd met ALS, groot fan van Douwe Bob en een van de hoofdpersonen van het symposium. Marjan kan niet meer spreken, maar is door haar spraakcomputer en haar ogen goed in staat te communiceren. Middels een documentaire die speciaal voor dit symposium wordt gemaakt, wil Marjan laten zien hoe het is om ALS te hebben. Hiervoor is ze onder andere gevolgd naar Douwe Bob in de Stadsschouwburg Groningen.
Naast leerzaam wordt de documentaire bovenal een prachtig document over een enorm sterke, lieve en bewonderenswaardige vrouw die ondanks haar ingrijpende ziekte nog volop in het leven staat. Een gedeelte van de documentaire over Marjan staat online. Je ziet hierin de bijzondere ontmoeting met goede bekende Douwe Bob: https://www.youtube.com/watch?v=9GXejHtWsOU&feature=youtu.be
Persoonlijke verhalen, ervaringen, kennis en emoties
Wat ALS… wordt geen symposium dat gaat over harde wetenschappelijke statistieken, maar een symposium waar je aan de hand van persoonlijke verhalen, ervaringen, kennis en emoties leert over passende zorg en begeleiding aan ALS-patiënten. Het symposium belicht zowel het perspectief van de zorgprofessional alsook het perspectief van de cliënt en mantelzorger. Daarvoor wordt er niet alleen een documentaire gemaakt over Marjan Reckers (ALS-patiënt), maar is ook ex-mantelzorger Diane Leidelmeijer aangetrokken als spreker.
Diane Leidelmeijer is ruim drie jaar mantelzorger geweest voor haar man die in 2013 overleed aan de gevolgen van ALS. Op dit symposium vertelt ze over haar ervaringen. Naast Diane Leidelmeijer zullen ook Nathalie Meijerhof (verzorgende-IG, zzp’er in de zorg), Drs. Eelke ter Steege (huisarts), Marga Tepper (revalidatiearts) en Hans van der Aa (Verpleegkundig Specialist bij het Centrum voor Thuisbeademing) spreken.
Georganiseerd door Coöperatie Dichtbij
Thuis sterven tot een keuze maken. Met deze wens zijn vijf zelfstandige zorgverleners in 2011 de zorgcoöperatie Coöperatie Dichtbij begonnen. Inmiddels is de coöperatie uitgegroeid tot een flinke speler in de noordelijke zorgmarkt die onder de noemer Thuiszorg Dichtbij verpleegkundige en palliatieve zorg biedt en onder de noemer Scholing Dichtbij (bij-)scholing aan zorgverleners. Er zijn onder andere ruim 150 zzp’ers, allen deskundig en ervaren in de verpleegkundige en palliatieve thuiszorg, aangesloten bij de coöperatie. Zij werken in kleine, zelfsturende teams voor cliënten die niet meer beter kunnen worden, en wanneer dat nodig en gewenst is vanuit de zorgcaravan.
Meer informatie
Het symposium vindt op vrijdag 8 december plaats van 10:-00 – 16:30 uur in Hampshire Hotel-Plaza in Groningen. Je kunt je deze week nog inschrijven via www.scholingdichtbij.nl.
(Dit is een advertorial)