Normal_jongere__probleemjongere__jeugd__hek

Uit onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel blijkt dat criminele uitbuiting van kwetsbare mensen, zoals minderjarigen en personen met een licht verstandelijke beperking (LVB) vaker voorkomt dan de officiële cijfers laten zien. Zij worden vaak gedwongen om drugscrimineel te zijn of financiële delicten te plegen. Volgens het CKM worden kwetsbare mensen aangezien voor dader, terwijl de echte criminelen buiten beeld blijven. Dit meldt het CKM. 

Antwoorden van vragenlijsten die zijn ingevuld door onder meer jongerenwerkers, leerplichtambtenaren en wijkagenten laten zien dat ongeveer de helft van hen in de afgelopen twee jaar contact heeft gehad met een vermoedelijk slachtoffer van criminele uitbuiting, als geldezel of katvanger. Deze slachtoffers worden dan gedwongen hun pinpas af te geven aan criminelen, zodat daarmee geld kan worden witgewassen. Of ze moeten de drugscriminaliteit in. Nederlandse minderjarigen of personen met een LVB blijven het vaakst buiten beeld.

Basisschoolleeftijd

Woordvoerder Shamir Ceuleers van het CKM noemt het zorgelijk om te zien dat sommige slachtoffers net van de basisschool komen. Minderjarigen die eenmaal in het gedwongen criminele circuit terechtkomen, komen daar ook niet snel uit. Door aanwezig te zijn in de wijken, kunnen eerstelijnsprofessionals als jongerenwerkers en wijkagenten sneller signalen herkennen en oppakken. Door te investeren in proactief contact met de doelgroep en het trainen van eertelijnsprofessionals, komen hopelijk meer slachtoffers in beeld.

Het CKM meldde recentelijk ook al dat minderjarige jongens in de prostitutie ook te vaak buiten beeld blijven. 

Door: Nationale Zorggids