Logo_zuyd_hogeschool_logo

In september start Zuyd Hogeschool de opleiding Muziektherapeutische Bandcoaching (MTB). De post-hbo-opleiding is bedoeld voor muziektherapeuten en muziekdocenten. Zij leren hoe zij jongeren met psychische problematiek kunnen stimuleren in het verder ontwikkelen van hun communicatieve en sociale vaardigheden. Dit meldt Zuyd Hogeschool. 

De opleiding bestaat uit 19 bijeenkomsten. Centraal staat dat de deelnemer jongeren met verwerkings-, aanpassings-, afstemmings- en gedragsproblemen (zoals jongeren met angstproblematiek, autisme of ADHD) leert om samen muziek te maken in een band. De deelnemers, muziekdocenten, muziektherapeuten en OMB'ers (Orthopedagogische MuziekBeoefening), krijgen daarvoor een methodiek aangereikt. Deze methodiek bestaat uit drie fasen.
 
Vervolgens kunnen de deelnemers de jongeren helpen in het ontwikkelen van hun communicatieve en sociale vaardigheden tijdens het groepsproces van samen muziek maken. De jongeren kunnen daardoor beter functioneren in de maatschappij. Om dit te bereiken begeleiden de deelnemers van de opleiding de jongeren bij het spelen van muziek en bij het componeren van hun eigen muziek. 
 
© Nationale Zorggids