Social media is niet geschikt voor kinderen onder de 13

Mediacoach Denise Bontje zegt dat social media platforms als Instagram en TikTok eigenlijk helemaal niet geschikt zijn voor kinderen onder de 13 jaar. Deze week, tijdens de Week van de Mediawijsheid, geeft Bontje voorlichting hierover in de Utrechtse bibliotheek. Dat meldt RTV Utrecht. 

Het is natuurlijk wel ontzettend leuk, hè? Begrijp me niet verkeerd", zegt Bontje. Maar ze wil wel dat ouders realiseren hoe kwetsbaar kinderen zijn en wat ze kunnen doen om ze te beschermen.

Gebruikers van sociale media zijn zeer kwetsbaar en dat geldt zeker voor kinderen. Als iets eenmaal online staat, is het lastig om daar ooit vanaf te komen. “En het is ook makkelijker om iets negatiefs te zeggen als er een schermpje tussen zit, dan om iets recht in iemands gezicht te zeggen”, aldus Bontje.

Kwetsbaarheid van kinderen

Bontje raadt ouders aan om al met hun kinderen te praten over social media voordat ze een telefoon krijgen of een account aanmaken. "Het is makkelijker om te praten als het nog een beetje verder weg staat dan als er al iets aan de hand is. Als er bijvoorbeeld al een kwetsende opmerking is gemaakt, als er ruzie is in de appgroep of als er een beeld is verspreid dat van jou is."

Tips voor ouders

Ouders die behoefte hebben aan tips kunnen het landelijk webinar volgen of later terugkijken. Kijk vooral ook op de agenda van Bibliotheek Utrecht of je eigen lokale bibliotheek voor activiteiten tijdens de Week van de Mediawijsheid. Of neem een kijkje op een site als www.mediawijsheid.nl/ouders.

Door: Nationale Zorggids