Tbs met dwangverpleging voor ggz-cliënt die personeel bedreigde

Voor het beledigen en bedreigen van personeel in ggz-instellingen Fivoor en Poortugaal heeft een 42-jarige man tbs en dwangverpleging opgelegd gekregen. Tegen een verpleegkundige zei hij dat ze op zijn dodenlijst terecht was gekomen. De man bevindt zich al sinds 2011 in het forensische en geestelijke gezondheidszorg, met continue overplaatsingen als gevolg van zijn onhandelbare gedrag. Dit meldt Omroep West. 

Ook vertelde hij zijn persoonlijk begeleider dat hij een bom onder zijn auto zou plaatsen en in zijn hartstreek gestoken zou worden. Een arts in Fivoor kreeg ook te horen dat die op de dodenlijst stond. Een andere medewerker van de instelling werd door de man in het gezicht gespuugd.

In Poortugaal bedreigde hij een medewerker door te zeggen dat hij het liefst de keel doorsneed en ook diens hoofd. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigde hem ook van mishandeling vanwege een knietje aan een medewerker.

Aantijgingen bekend

De meeste beschuldigingen zijn door de man bekend, maar zijn wangedrag in Fivoor zou hebben gelegen aan zijn begeleider. “Een enge man, die een reputatie heeft van grensoverschrijdend gedrag.” De hele geestelijke gezondheidszorg is volgens hem een criminele organisatie.

Gezien de situatie van de man, ziet het OM geen andere oplossing dan tbs met dwangverpleging. Dit heeft hij al eens eerder opgelegd gekregen, maar de maatschappij mag geen risico lopen door het niet behandelen van de cliënt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky